Az otthoni gyógytorna egy kivételes, ám bárki számára elérhető lehetőség a rehabilitációra és az egészségmegőrzésre. Ahhoz, hogy a felépülés gyors, hatékony és sikeres lehessen, a tornagyakorlatok folyamatos végzése mellett a tapasztalt házi gyógytornász támogatása is elengedhetetlen. Ebben a cikkben megválaszoljuk az otthoni gyógytornával kapcsolatban felmerülő lehetséges kérdéseket.

Tartalomjegyzék:

 1. Házi gyógytorna megelőzésre, rehabilitációra, mindennapi sportolásra
  • Rehabilitáció esetén
  • Megelőzés
  • Mindennapi sportolásra
  • A gyógytorna nem csak az idősek sportja
 2. Amikor a gyógytornász házhoz megy
 3. Érvek a házi gyógytornász mellett
  • Azonnali segítség
  • Gyorsabb felépülés lehetősége 
  • Kizárólagos odafigyelés, egyénre szabott kezelési terv 
  • Az otthon kényelme
 4. Tudnivalók a házi gyógytornász kiválasztásáról
  • A házi gyógytornász magas szakértelemmel és empátiával rendelkezik
  • Az otthoni gyógytorna időtartama és gyakorisága
  • A felszerelés biztosított
  • Egyedül és családdal is részt vehetünk

Mielőtt azonban belevágnánk a közepébe, érdemes megismerkednünk a felépülést hozó házi gyógytornával kapcsolatos fontos tudnivalókkal.

 

Házi gyógytorna megelőzésre, rehabilitációra, mindennapi sportolásra

A gyógytorna a mozgásszervi megbetegedések megelőzésére, a már kialakult problémák kezelésére, a fájdalom enyhítésére, illetve megszüntetésére irányuló aktív tevékenység.

Gyógytornára számos egészségügyi probléma miatt szükségünk lehet, de belevághatunk megelőzés vagy rendszeres mozgás biztosítása céljából is.

Rehabilitáció esetén

Amikor a gyógytornára gondolunk, elsőként a rehabilitáció juthat eszünkbe. Az emberek többsége a leggyakrabban a szakorvos által előírt és javasolt műtét utáni felépülés miatt, mozgásszervi bántalmak kezeléséhez szükséges állapotjavítás esetén, vagy sportsérülések következtében fordul házi gyógytornászhoz.

Ide tartozik például a hát- és derékfájdalom, a nyakfájdalom, a végtagfájdalmak (váll, csípő, térd, boka), továbbá a sportsérülések, mint a húzódás, a ficam, vagy a szalagszakadás.

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a protézis műtétek után mielőbb megkezdeni a vezetett izomerősítést. Egyes ortopédiai műtétek után, pl. térdszalag műtétet vagy vállműtétet követően a jól felépített és kivitelezett rehabilitációs terv hónapokkal lerövidítheti a teljes gyógyulást. 

Jó tanács: Lehetőség szerint már a kórházi tartózkodás alatt gondoskodjunk a szakorvos által előírt gyógytorna végzésének és folytatásának mikéntjéről. Ugyanis a gyógytorna pár napos kimaradása miatt könnyen előfordulhat, hogy hosszabb ideig tart majd a lábadozás.

Megelőzés

Talán sokan vagyunk, akik úgy gondolják, hogy gyógytornára kizárólag abban az esetben van szükség, miután már megtörtént a baj: balesetet szenvedünk, mozgásszervi problémával küzdünk (pl. lúdtalp, váll- és gerincfájdalom) vagy krónikus betegségünk van.

Pedig a gyógytorna a betegségek és a fájdalmak kialakulásának megelőzésében és így az életminőségünk javításában is megoldást nyújthat.

Jó tudni! Az otthoni gyógytorna folyamatos szakorvosi felügyelet mellett kell, hogy történjen, hiszen így biztosítható a leginkább a páciens kielégítő felépülése.

Mindennapi sportolásra

Ha tehetnénk, receptre írnánk fel mindenkinek – kortól függetlenül – a rendszeres mozgást. A napi 30-60 perc alacsony intenzitású testmozgás a fizikai és a mentális egészségünkhöz járul hozzá. Főleg akkor, ha irodai ülőmunkát végzünk, esetleg valamilyen probléma miatt nincs lehetőségünk sportolni, vagy csak akkor, ha életmódváltásba fogunk.

 

A gyógytorna nem csak az idősek sportja

Éppen ellenkezőleg. Fiatalként egy befektetés a jövőbe.

A modern szemlélet szerint a gyógytorna az új sport. Ez a hatékony, mégis kíméletes mozgásforma sokszor olyan izmokat mozgat meg, amelyekről addig szinte nem is tudtunk. 

Amíg általános edzéssel nem tudunk kellő hangsúlyt helyezni a mély izmok megfelelő működtetésére, illetve az ízületkímélő, és tudatos mozgásra, addig a gyógytorna erre lehetőséget biztosít számunkra.

Ráadásul az otthoni gyógytorna a jelen korra jellemző életviteli sajátosságok, mint a mozgásszegény mindennapok, az ülőmunka, és az ebből fakadó helytelen testtartás ellenszere is lehet.

hazi-gyogytornasz

Amikor a gyógytornász házhoz megy

Az ismerős környezet sokszor biztonságot ad. Főleg azokban az esetekben, amikor egy mozgásszervi probléma miatt sokkal kiszolgáltatottabbak vagyunk a külvilágnak. Ugyanis ilyenkor nehezebben mozgunk, és olyan extra fájdalmakat tapasztalhatunk, amelyek miatt vagy nem tudjuk vagy nem szívesen hagyjuk el otthonunkat.

De a házi gyógytornász fogadása még akkor is egy remek döntés, ha időt takarítanánk meg vagy ha egyszerűen csak nem szeretnénk a mozgás miatt kimozdulni otthonról.

Esetek, amikor a gyógytornász házhoz megy:

 • Műtéten átesett betegekhez, legyen szó akár mozgásszervi probléma miatt szükségessé vált, akár más műtétről.
 • Mozgásában korlátozott, ágyhoz kötött páciensekhez, amennyiben valaki nem tudja elhagyni otthonát vagy nehezére esik napi vagy heti rendszerességgel eljutni gyógytornára.
 • Sportrehabilitáció okán, amikor a sportsérülés után gyors felépülésre vagy állóképesség javításra van szükség.
 • Speciális mozgásszervi problémákkal küzdő betegeknek szintén előny, hiszen az olyan különleges terápiák, mint a Schroth, Dorn, McKenzie vagy a manuálterápia módszere otthon is végezhető.
 • A korlátozottan mozgásképes idősekhez, akiknek nehéz megoldani az utazást, vagy nem szívesen hagyják el ismerős környezetüket.

Ennél a pontnál joggal merülhet fel a kérdés: vajon egyedül lehet-e gyógyulni, a gyakorlatokat elvégezni?

A lábadozás és a gyógyulás folyamatának megkezdésekor mindenképpen szükséges gyógytornász szakember. 

Természetesen kényszeríteni senkit nem tudunk arra, hogy szakember segítségét kérje. Azonban kötelességünknek érezzük felhívni a figyelmet arra, hogy az egyedül végzett tornagyakorlatok akár több kárt, mint hasznot okozhatnak. 

Ugyanis hiába nézünk meg egy lehetséges videót a gyakorlatokról, a kivitelezésen múlik minden. 

Egy tapasztalattal rendelkező szakember az egyéni sérüléseket és problémákat figyelembe véve alakítja ki a következő hetek, hónapok edzéstervét a haladás ütemétől kezdve a tudatosan felépített gyakorlatok időzítéséig. Teszi ezt annak érdekében, hogy minden izom a megfelelő időben és mértékben lépjen működésbe, hogy a felépülés minél zökkenőmentesebb lehessen. 

A házi gyógytornász emellett figyel a gyakorlatok helyes elvégzésére, megkönnyíti a megfelelő testtartás rögzítését és kijavítja a helytelenül végzett mozdulatokat annak érdekében, hogy az izmok ne sérüljenek.

Érvek a házi gyógytornász mellett

Azonnali segítség

Nincs várólista. A házi gyógytornászok akkor segítenek, amikor a legnagyobb szükség van rájuk. Így a páciens akár már a jelentkezést követő napon elkezdheti a “talpra állás” folyamatát, szakértői segítség mellett.

Gyorsabb felépülés lehetősége 

A házi gyógytorna időpontok már a kórházi kezelés ideje alatt előre megszervezhetők és tervezhetők. A személyre szabott terápia segítségével pedig hatékony és hosszútávú gyógyulás érhető el.

Eredményeként a táppénzes időszak lerövidíthető, a felépülés felgyorsítható, a sporttevékenység mihamarabb folytatható.

Kizárólagos odafigyelés, egyénre szabott kezelési terv

A házi gyógytornász a szakorvossal együttműködve személyre szabott fejlődési tervet állít össze figyelembe véve a páciens kórtörténetét és egyéb sajátosságait.

Hatalmas előny továbbá, hogy az egyéni, általában 40-60 perces alkalmakon maximális figyelemben részesülünk.

Jó tanács: Mindig érdemes tájékozódni arról, hogy a házi gyógytornászunk kapcsolatban van-e szakorvossal és amennyiben igen, közvetlenül mi magunk is felkereshetjük-e.

gyogytornasz hazhoz

Az otthon kényelme

Nem mehetünk el az otthon biztonsága, kényelme mellett sem. Amíg az államilag finanszírozott, vagy magánrendelőkben helyet kapó gyógytorna alkalmakra rövidebb-hosszabb időbe és fáradozásba kerül az eljutás, addig a házi gyógytorna lakhelyünkön történik.

Így megspórolható az utazással töltött idő és a szervezés, valamint nem kockáztatjuk a saját testi épségünket sem. Továbbá biztosított az ágyhoz kötött vagy nehezen mozgó páciensek rehabilitációja is.

Gyógytorna Szolgálatunk Budapesten 7 különböző kerületben, valamint Miskolcon viszi házhoz a gyógyulás és a mozgás örömét.

Tudnivalók a házi gyógytornász kiválasztásáról

Miután megbizonyosodtunk róla, hogy otthoni gyógytornába kezdünk, érdemes megismerni még néhány fontos tudnivalót a felkészüléshez.

A házi gyógytornász magas szakértelemmel és empátiával rendelkezik

A felkészült és lelkiismeretes szakember kezei aranyat érnek.

A Gyógytorna Szolgálatnál hiszünk a gyors gyógyulásban, amelyhez a naprakész szakmai tudás éppen olyan fontos, mint a tisztelet és a türelem a gyógyulni vágyó páciens felé. Tudjuk, hogy minden fájdalom egyedi, ezért a kezelési tervet szakorvosi együttműködés mellett, a pácienssel közösen állítjuk össze.

Az otthoni gyógytorna időtartama és gyakorisága

Minden fájdalom és sérülés egyedi, ezért a gyakoriságot mindig az adott probléma határozza meg, ezért a gyógytorna hossza esetenként változik.

A teljeskörű állapotfelmérés és a tesztek elvégzését követően lehet megállapítani, hogy hány kezelésre lesz szükség a fájdalommentes állapot eléréséhez, és a megváltozott funkciók helyreállításához. 

Általánosságban elmondható, hogy lényeges eredmény 10 alkalom után érhető el a javasolt minimum heti 1, de inkább heti 2 tornaalkalom mellett.

Jó tudni! Komolyabb probléma egy alkalom kimaradása miatt még nem jelentkezik, de a folytonosságra törekedni kell. Azonban egy alkalmat a  korábbiakban megtanultak alapján a páciens egyedül is tud pótolni.

A felszerelés biztosított

A leghatékonyabb gyakorlatok elvégzéséhez szükséges eszközöket a terápiás szakemberek házhoz viszik. Legyen szó súlyzóról, flossing szalagról, tape szalagról, kislabdáról, SMR hengerről, köpölyről, tornaszőnyegről, azokat mindig a házi gyógytornász viszi a helyszínre.

A felszerelés mellett a hely miatt sem kell aggódni. A nappali bőven elegendő a gyakorlatok végzéséhez. A lényeg, hogy a kiválasztott helyiségben kényelmesen lehessen a végtagokat mozgatni anélkül, hogy bármibe beleütközne.

Egyedül és családdal is részt vehetünk

Amennyiben a család többi tagja is igényelné a gyógytornát, csoportos órák is kérhetők. Így a gyógyulás mellett, a mozgás és az együttlét öröme is megtapasztalható.

Soha ne feledjük! A házi gyógytornász értünk, az életünk megkönnyítéséért, mielőbbi felépülésünkért dolgozik.

Árlista